Savršen hleb za sve svečane prilike, napravite lako, ulepšajte trpezu i obradujte vaše najmilije
Sastojci
650-700 gr. belog brašna, tip 400, glatko
250 ml. tople vode
250 ml. toplog mleka
40 gr. svežeg kvasca
1 kašičica šećera
1 kašika soli
100 gr margarina
1 žumance
susam, kim, lanene semenke po želji
Postupak
U odgovarajućoj posudi pomešati sve suve sastojke, izdrobiti kvasac a onda dodati vodu i mleko.
Smesu pomešati i umesiti varjačom dok se lepo ne sjedini a onda malo mesiti i na radnoj ploči da bi se dobila kompaktna lopta testa srednje tvrdoće.
Tako umešeno testo ostaviti prekriveno na sobnoj temperaturi da narasta oko 45 minuta.
Naraslo testo izručiti na radnu ploču i izvaljati oklagijom na oblik pravougaonika, dimenzija oko 30×50 cm.
Premazati rastopljenim margarinom i urolati u rolat.
Rolat zatim prebaciti na pek papir i saviti ga u oblik kruga da mu se krajevi dodiruju.
Nožem zaseći rolat ka sredini kruga ali ne do kraja (pogledati sliku) na jednake delove širine oko 2 cm a onda svaki drugi presaviti ka unutra a onaj koji je ostao spolja malo približiti testu (pogledati sliku) i oblikovati.
Pleh postaviti blizu radne ploče i pogaču polako prevući na pleh zajedno sa papirom.
Premzazati razmućenim žumancetom, posuti susamom, kimom ili semenkama po želji i ostaviti da narasta pred pečenje još oko 45 minuta.
Peći oko 30 minuta na 200 stepeni.
Kada je ispečena, pogaču premestiti na rešetku dok se malo ne prohladi.