Izbornik Zatvoriti
uskrsnja pogaca

Uskršnja pogača

Savršen hleb za sve svečane prilike, napravite lako,  ulepšajte trpezu i obradujte vaše najmilije

Sastojci

  • 650-700 gr. belog brašna, tip 400, glatko
  • 250 ml. tople vode
  • 250 ml. toplog mleka
  • 40 gr. svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašika soli
  • 100 gr margarina
  • 1 žumance
  • susam, kim, lanene semenke po želji

Postupak

  • U odgovarajućoj posudi pomešati sve suve sastojke,  izdrobiti kvasac a onda dodati vodu i mleko. 
  • Smesu pomešati i umesiti varjačom dok se lepo ne sjedini a onda malo mesiti i na radnoj ploči da bi se dobila kompaktna lopta testa srednje tvrdoće. 
  • Tako umešeno testo ostaviti prekriveno na sobnoj temperaturi da narasta oko 45 minuta.
  • Naraslo testo izručiti na radnu ploču i izvaljati oklagijom na oblik pravougaonika, dimenzija oko 30×50 cm.
  • Premazati rastopljenim margarinom i urolati u rolat.
  • Rolat zatim prebaciti na pek papir i saviti ga u oblik kruga da mu se krajevi dodiruju.
  • Nožem zaseći rolat ka sredini kruga ali ne do kraja (pogledati sliku) na jednake delove širine oko 2 cm a onda svaki drugi presaviti ka unutra a onaj koji je ostao spolja malo približiti testu (pogledati sliku) i oblikovati.
  • Pleh postaviti blizu radne ploče i pogaču polako prevući na pleh zajedno sa papirom.
  • Premzazati razmućenim žumancetom, posuti susamom, kimom ili semenkama po želji i ostaviti da narasta pred pečenje još oko 45 minuta.
  • Peći oko 30 minuta na 200 stepeni.
  • Kada je ispečena, pogaču premestiti na rešetku dok se malo ne prohladi.

Prijatno Vam želi Zdrav Hleb!

 

uskrsnja pogaca testo
uskrsnja pogaca rolat
uskrsnja pogaca savijanje
uskrsnja pogaca narasla

Da li vam se dopada?

Prosečan 5 / 5. Ukupno 6