Izbornik Zatvoriti
seljacki hleb

Seljački hleb

Jednostavan za pripremu, ne mesi se i ne zahteva nikakvo umeće. Ukus je predivan, kora krckava a iznutra mekan

Sastojci

  • 500 gr. pšeničnog belog brašna tip 500
  • 325 ml. tople vode
  • 1 ravna kašika suvog kvasca (5 gr.)
  • 1 ravna kašika soli

Postupak

  • U odgovarajućoj posudi pomešati sve suve sastojke a onda dodati vodu i umesiti varjačom toliko da se svi sastojci sjedine (nije potrebno dugo mesiti).
  • Tako umešeno testo ostaviti na sobnoj temperaturi da narasta oko 3 sata.
  • Kada je testo naraslo izručiti ga na pobrašnjenu radnu ploču, preklopiti kao kovertu, oblikovati u veknu i ostaviti u korpicu prekrivenu kuhinjskom krpom da narasta pred pečenje još 1 sat.
  • Pred pečenje rernu ugrejati na maksimalnu jačinu  zajedno sa posudom u kojoj će se hleb peći (šerpa sa poklopcem).
  • Testo iz korpice prevrnuti na pek papir i zajedno sa papirom ubaciti u šerpu.
  • Smanjiti temperaturu na 220 stepeni, peći poklopljeno 20 minuta a onda skloniti poklopac i peći bez njega jos 20 minuta.
  • Kada je hleb ispečen premestiti ga na kuhinjsku rešetku da se prohladi. 

Prijatno Vam želi Zdrav Hl

Da li vam se dopada?

Prosečan 5 / 5. Ukupno 5