Jednostavan za pripremu, ne mesi se i ne zahteva nikakvo umeće. Ukus je predivan, kora krckava a iznutra mekan
Sastojci
500 gr. pšeničnog belog brašna tip 500
325 ml. tople vode
1 ravna kašika suvog kvasca (5 gr.)
1 ravna kašika soli
Postupak
U odgovarajućoj posudi pomešati sve suve sastojke a onda dodati vodu i umesiti varjačom toliko da se svi sastojci sjedine (nije potrebno dugo mesiti).
Tako umešeno testo ostaviti na sobnoj temperaturi da narasta oko 3 sata.
Kada je testo naraslo izručiti ga na pobrašnjenu radnu ploču, preklopiti kao kovertu, oblikovati u veknu i ostaviti u korpicu prekrivenu kuhinjskom krpom da narasta pred pečenje još 1 sat.
Pred pečenje rernu ugrejati na maksimalnu jačinu zajedno sa posudom u kojoj će se hleb peći (šerpa sa poklopcem).
Testo iz korpice prevrnuti na pek papir i zajedno sa papirom ubaciti u šerpu.
Smanjiti temperaturu na 220 stepeni, peći poklopljeno 20 minuta a onda skloniti poklopac i peći bez njega jos 20 minuta.
Kada je hleb ispečen premestiti ga na kuhinjsku rešetku da se prohladi.