Razani hleb sa lanenim semenkama, bogat vlaknima i vitaminom B. Za sve ljubitelje punog ukusa integralnog hleba
Sastojci
400 gr. brašna, tip 500
100 gr. integralnog ražanog brašna
350 ml. vode
1/2 (20gr) kockice svežeg kvasca ili jedna kesica (7 gr) suvog kvasca
1 kašičica šećera
1 kašika soli
3 kašike lanenih semenki
Postupak
U odgovarajućoj posudi rastopiti kvasac sa oko 5 kašika (od pripremljene količine) brašna, 200 ml (od pripremljene količine) vode , 1 kašičicom šećera i ostaviti da nadođe.
Kada je kvasac nadošao prvo dobro pomešati sve suve sastojke a onda dodati kvasac i ostatak vode.
Testo umesiti varjačom ili rukom da bude kompaktno a onda vratiti u posudu, pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti na sobnoj temperaturi da narasta 45 minuta.
Kada je testo nadošlo, premesiti ga malo na radnoj ploči i oblikovati a onda prebaciti u korpicu (ili posudu posutu brašnom da se ne bi lepilo) da narasta dodatnih 45 minuta.
Rernu ugrejati zajedno sa šerpom na maksimalnu vrednost a onda smanjiti na 220 stepeni.
Kada je testo spremno za pečenje preko korpice sa hlebom postaviti pek papir a preko njega kuhinjsku dasku i sve zajedno prevrnuti da hleb ostane na pek papiru da bi se tako zajedno sa papirom lakše premestio u ugrejanu posudu u kojoj će se peći.
Poslednji koraci se mogu i preskočiti ako ćete hleb peći u otvorenoj posudi ili plehu.
Peći 20 minuta na 220 stepeni poklopljeno a onda skloniti poklopac i peći još dvadeset minuta (ili ukupno 40 minuta ako se peče na otvorenom).
Kada je hleb ispečen izvaditi ga i premestiti na rešetku dok se potpuno ne ohladi.