Izbornik Zatvoriti
razani hleb

Ražani hleb sa lanenim semenkama

Razani hleb sa lanenim semenkama, bogat vlaknima i vitaminom B. Za sve ljubitelje punog  ukusa integralnog hleba

Sastojci

  • 400 gr. brašna, tip 500
  • 100 gr. integralnog ražanog brašna
  • 350 ml. vode
  • 1/2 (20gr) kockice svežeg kvasca ili jedna kesica (7 gr) suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašika soli
  • 3 kašike lanenih semenki

Postupak

  • U  odgovarajućoj posudi rastopiti kvasac sa oko 5 kašika (od pripremljene količine) brašna, 200 ml (od pripremljene količine) vode , 1 kašičicom šećera i ostaviti da nadođe.
  • Kada je kvasac nadošao  prvo dobro pomešati sve suve sastojke a onda dodati kvasac i ostatak vode.
  • Testo umesiti varjačom ili rukom da bude kompaktno a onda vratiti u posudu,  pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti na sobnoj temperaturi da narasta 45 minuta.
  • Kada je testo nadošlo, premesiti ga malo na radnoj ploči i oblikovati a onda prebaciti u korpicu (ili posudu posutu brašnom da se ne bi lepilo) da narasta dodatnih 45 minuta.
  • Rernu ugrejati zajedno sa šerpom na maksimalnu vrednost a onda smanjiti na 220 stepeni.
  • Kada je testo spremno za pečenje preko korpice sa hlebom postaviti pek papir a preko njega kuhinjsku dasku i sve zajedno prevrnuti da hleb ostane na pek papiru da bi se tako zajedno sa papirom lakše premestio u ugrejanu posudu u kojoj će se peći.
  • Poslednji koraci se mogu i preskočiti ako ćete hleb peći u otvorenoj posudi ili plehu.
  • Peći 20 minuta na 220 stepeni poklopljeno a onda skloniti poklopac i peći još dvadeset minuta (ili ukupno 40 minuta ako se peče na otvorenom).
  • Kada je hleb ispečen izvaditi ga i premestiti na rešetku dok se potpuno ne ohladi.

Prijatno Vam želi Zdrav Hleb!

Da li vam se dopada?

Prosečan 5 / 5. Ukupno 5