
Pogača
Prava domaća pogača, mekana i ukusna. Savršeno se slaže uz sve vrste predjela i glavnih jela.
Sastojci
- 500 gr. brašna, tip 400, glatko
- 350- 400 ml. vode
- 3 kašike ulja
- 1 kesica (7-10 gr.) suvog kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
Postupak
- Razmutiti kvasac sa 200 ml. (od ukupne količine) vode, 2 kašike brašna (od ukupne količine), 1 kašičicom šećera i ostaviti 15 minuta da kvasac proradi.
- Kada je kvasac spreman dodati preostalu količinu vode, ostatak brašna, ulje i so i umutiti u kompaktnu smesu.
- Testo mesiti dok ne postane ujednačeno. Ako je malo ređe, na radnu površinu dodati malo brašna.
- Pošto je testo umešeno vratiti ga u odgovarajuću posudu, pokriti krpom i ostaviti na sobnoj temperaturi pokriveno oko 20-30 minuta ili dok ne udvostruči svoju masu.
- Kada je testo naraslo prebaciti ga na radnu površinu i polako mesiti ujednačenim i blagim pokretima oko 5 minuta da bi se dobila kompaktna smesa. Ako je potrebno dodati tek toliko brašna da se testo ne lepi.
- Tako umešeno testo ostaviti na radnoj površini prekriveno krpom da odmori oko 15 minuta.
- Posle 15 minuta testo ponovo mesiti na isti našin blagim pokretima u trajanju od oko 5 minuta i ponovo ostaviti na radnoj ploči da odmori još 15 minuta.
- Kada je prošlo i dodatnih 15 minuta testo ponovo premesiti u loptu ujednačenog oblika i polako oklagijom izvaljati na debljinu od oko 3 cm i prebaciti u pleh obložen pek papirom.
- Celu površinu testa obilato premazati uljem i ostaviti da narasta oko 30-45 minuta pred pečenje.
- Rernu zagrejati na 250 a onda smanjiti na 220 stepeni. Pogaču izbockati viljuškom na nekoliko mesta da prilikom pečenja kora ne bi pucala i ubaciti u rernu.
- Peći oko 15-20 minuta a onda temperaturu smanjiti na 200 stepeni i peći jos oko 10/15 minuta.
- Kada je gotova, pogaču izvaditi i uviti u kuhinjsku krpu. Prisloniti je na zid ili ostaviti na rešetku da se hladi do serviranja.
Prijatno Vam želi Zdrav Hleb!
Da li vam se dopada?
Prosečan 4.9 / 5. Ukupno 9