Predivna pogača u obliku cveta, dekorativna i pogodna kao posluženje za vreme praznika ili ostalih svečanih ručkova
Sastojci
700 gr. pšeničnog belog brašna tip 400
350 ml. toplog mleka
120 ml ulja
2 jaja
1 kocka (42 gr.) svežeg kvasca
150-200 gr. margarina
1 kašika soli
1 kašičica šećera
semenke lana i susama za posipanje
Postupak
U odgovarajućoj posudi rastopiti kvasac sa malo mlakog mleka (odvaditi malo od spremljene količine), par kašika brašna i 1 kašičicom šećera i ostaviti na toplom mestu 15 minuta da se aktivira.
Kada je kvasac spreman dodati ostale sastojke, promešati i umesiti kompaktnu smesu.
Tako umešenu smesu ostaviti prekrivenu na sobnoj temperaturi da odstoji i narasta oko 45 minuta.
Naraslo testo izručiti na pobrašnjenu radnu ploču i premesiti uz dodavanje brašna po potrebi.
Kada je premešeno, testo podeliti na dva jednaka dela kao što je prikazano na slikama i u videu. Prvi deo testa samo podeliti na pet jednakih delova a od drugog dela odvojiti lopticu testa velicine manje jabuke a ostatak takodđe podeliti na pet jednakih delova.
Ostatak procedure pogledati na slikama i videu.
Kada je pogača spremna, premazati je žumancetom i posuti semenkama po želji.
Rernu prethodno ugrejati na 220 stepeni i pogaču peći oko 30-40 minuta.
Kada je ispečena, pogaču izvaditi iz posude i premestiti na kuhinjsku rešetku dok se malo ne prohladi.