Izbornik Zatvoriti

Pogača cvet

Predivna pogača u obliku cveta, dekorativna i pogodna kao posluženje za vreme praznika ili ostalih  svečanih ručkova

Sastojci

  • 700 gr. pšeničnog belog brašna tip 400
  • 350 ml. toplog mleka
  • 120 ml ulja
  • 2 jaja
  • 1 kocka (42 gr.) svežeg kvasca
  • 150-200 gr. margarina
  • 1 kašika soli
  • 1 kašičica šećera
  • semenke lana i susama za posipanje

Postupak

  • U odgovarajućoj posudi rastopiti kvasac sa malo mlakog mleka (odvaditi malo od spremljene količine), par kašika brašna i 1 kašičicom šećera i ostaviti na toplom mestu 15 minuta da se aktivira. 
  • Kada je kvasac spreman dodati ostale sastojke, promešati i umesiti kompaktnu smesu.
  • Tako umešenu smesu  ostaviti prekrivenu na sobnoj temperaturi da odstoji i narasta oko 45 minuta.
  • Naraslo testo izručiti na pobrašnjenu radnu ploču i premesiti uz dodavanje brašna po potrebi.
  • Kada je premešeno, testo podeliti na dva jednaka dela kao što je prikazano na slikama i u videu. Prvi deo testa samo podeliti na pet jednakih delova a od drugog dela odvojiti lopticu testa velicine manje jabuke a ostatak takodđe podeliti na pet jednakih delova.
  • Ostatak procedure pogledati na slikama i videu.
  • Kada je pogača spremna, premazati je žumancetom i posuti semenkama po želji.
  • Rernu prethodno ugrejati  na 220 stepeni i pogaču peći oko 30-40 minuta.
  • Kada je ispečena, pogaču izvaditi iz posude i  premestiti na kuhinjsku rešetku dok se malo ne prohladi.

Prijatno Vam želi Zdrav Hleb!

 

pogaca cvet testo
pogaca cvet deljenje testa
pogaca cvet podeljeno testo
pogaca cvet proces
pogaca cvet proces2
pogaca cvet proces3
pogaca cvet proces4
pogaca cvet proces5

Da li vam se dopada?

Prosečan 4.4 / 5. Ukupno 13