Ako ste ljubitelj domaćeg hleba isprobajte ovaj recept. Najukusniji i najmekaniji hleb koji ste probali
Sastojci
400 gr. pšeničnog belog brašna tip 400
250 ml. tople vode
pola kesice suvog kvasca (5 gr.)
1 kašičica soli
1 kašika šećera
10 ml. ulja
Postupak
U odgovarajuću posudu sipati 250 ml. tople vode i dodati sve sastojke osim brašna te dobro promešati.
Potom dodati brašno i umesiti testo u kompaktnu smesu.
Kada je testo umešeno, premazati posudu sa malo ulja, ubaciti testo unutra i onda i testo premazati uljem da se ne bi lepilo za zidove dok bude narastalo.
Testo ostaviti prekriveno da narasta u zatvorenoj rerni (u kojoj je samo upaljena sijalica) oko 1,5 sat ili ga utopliti i ostaviti da narasta na sobnoj temperaturi.
Kada je testo naraslo prebaciti ga na nauljenu radnu ploču, malo premesiti i ostaviti da odmori 10 minuta.
Potom testo ponovo premesiti, oblikovati u veknu po želji i staviti u pleh u kom će se peći.
Oblikovanu veknu ponovo vratiti u rernu da narasta pred pečenje dodatnih pola sata.
Izvaditi testo, uključiti rernu na 200 stepeni i sačekati da se ugreje.
Za to vreme premazati veknu mešavinom vode i ulja (1 kašika vode- 1 kašika ulja) i zaseći na par mesta po površini oštrim nožem ili žiletom da ne bi pucalo prilikom pečenja.
Kada je rerna spremna testo ubaciti i peći oko 30 minuta.
Kada je ispečen, hleb premazati ostatkom vode i ulja i premestiti na kuhinjsku rešetku da se prohladi.