Izbornik Zatvoriti

Najukusniji domaći hleb

Ako ste ljubitelj domaćeg hleba isprobajte ovaj recept.  Najukusniji i najmekaniji hleb koji ste probali

Sastojci

  • 400 gr. pšeničnog belog brašna tip 400
  • 250 ml. tople vode
  • pola kesice suvog kvasca (5 gr.)
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika šećera
  • 10 ml. ulja

Postupak

  • U odgovarajuću posudu sipati 250 ml. tople vode i dodati sve sastojke osim brašna te dobro promešati.
  • Potom dodati brašno i umesiti testo u kompaktnu smesu.
  • Kada je testo umešeno,  premazati posudu sa malo ulja, ubaciti testo unutra i onda i testo premazati uljem da se ne bi lepilo za zidove dok bude narastalo.
  • Testo ostaviti prekriveno da narasta u zatvorenoj rerni (u kojoj je samo upaljena sijalica) oko 1,5 sat ili ga utopliti i ostaviti da narasta na sobnoj temperaturi.
  • Kada je testo naraslo prebaciti ga na nauljenu radnu ploču, malo premesiti i ostaviti da odmori 10 minuta.
  • Potom testo ponovo premesiti, oblikovati u veknu po želji i staviti u pleh u kom će se peći.
  • Oblikovanu veknu ponovo vratiti u rernu da narasta pred pečenje dodatnih pola sata.
  • Izvaditi testo, uključiti rernu na 200 stepeni i sačekati da se ugreje.
  • Za to vreme premazati veknu mešavinom vode i ulja (1 kašika vode- 1 kašika ulja) i zaseći na par mesta  po površini oštrim nožem ili žiletom da ne bi pucalo prilikom pečenja.
  • Kada je rerna spremna  testo ubaciti i peći oko 30 minuta.
  • Kada je ispečen, hleb premazati ostatkom vode i ulja i premestiti na kuhinjsku rešetku da se prohladi. 

Prijatno Vam želi Zdrav Hleb!

Da li vam se dopada?

Prosečan 5 / 5. Ukupno 4