Izbornik Zatvoriti
lisnata pogaca

Lisnata pogača

Mekana i ukusna, domaća lisnata pogača

Sastojci

  • 500 gr. brašna (tip 400 meko)
  • 280 ml. mleka
  • 1 kašika suvog kvasca (7 gr.)
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 5 kašika ulja
  • oko 80 grama margarina

Postupak

  • U odgovarajućoj posudi pomešati sve suve sastojke a onda dodati ulje i toplo mleko i sjediniti varjačom dok se svi sastojci dobro promešaju.
  • Izručiti na radnu ploču i umesiti kompaktnu smesu.
  • Vratiti u posudu i ostaviti na toplom mestu da narasta oko sat vremena.
  • Kada je testo naraslo podeliti ga na pet jednakih delova, oblikovati i ostaviti 10 minuta da odmori.
  • Kada je prošlo 10 minuta uzeti prvu jufku testa i izvaljati je oklagijom na veličinu tanjira i premazati mekanim margarinom po želji.
  • Sledeću jufku testa izvaljati na istu veličinu i staviti preko prve.
  • Isti postupak ponoviti i sa ostale tri ali poslednju ne premazivati margarinom.
  • Ovako naslagano testo ostaviti 10 minuta a onda ga izvaljati na debljinu od 5 mm.
  • Nožem iseći rub celog kruga (vidi sliku) u sirini od 2 cm a ostatak kruga podeliti na 16 jednakih delova- trouglova.
  • Svaki od 16 trouglova urolati ali ne po sredini kao kiflice vec samo uz jednu stranu (vidi poslednju sliku) a rub u obliku kruga iseći na 4 jednaka dela i napraviti od njih 4 cveta za sredinu tepsije jer će tu ostati prostora kad se poređa onih 16 urolanih komada testa.
  • Posudu u kojoj će se pogača peći premazati margarinom.
  • Pripremljenu pogaču držati na toplom mestu oko 45 minuta pred pečenje da dodatno naraste a neposredno pre ubacivanja u rernu premazati je umućenim žumancetom i posuti susamom.
  • Pogaču peći u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 30 minuta.
  • Kada je ispečena, pogaču umotati u čistu krpu i  ostaviti na kuhinjsku rešetku da se prohladi pre služenja.

Prijatno Vam želi Zdrav Hleb!

Lisnata pogaca2
Lisnata pogaca3
Lisnata pogaca4
Lisnata pogaca5
Lisnata pogaca detalj

Da li vam se dopada?

Prosečan 4.9 / 5. Ukupno 7