Lepinje kojima se ne moze odoleti! Spolja krckave a iznutra supljikave, kao iz pekare. Isprobajte i uzivajte u razlicitim kombinacijama.
Sastojci
500 gr. brašna tip 500
400 ml. vode
1-2 kašike ulja
1 kesica (10 gr.) suvog kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
Postupak
Razmutiti kvasac sa 100 ml. (od ukupne količine) vode, 2 kašike brašna (od ukupne količine), 1 kašičicom šećera i ostaviti 15 minuta da kvasac proradi.
Kada je kvasac spreman dodati ostatak brašna i so i kašikom umutiti u kompaktnu smesu.
Kada je testo umešeno sipati preko njega ulje i ponovo kašikom lepo sjediniti. Testo će biti malo ređe ali će se zbog ulja lepo mesiti i biti kompaktno
Ostaviti na sobnoj temperaturi pokriveno dok ne udvostruči svoju masu.
Kada je testo naraslo premesiti ga kašikom, energičnim pokretima i izručiti na radnu površinu obilato posutu brašnom.
Rukom odvajati i podeliti testo na željeni broj komada. Svaki komad testa blagim pokretima preklopiti par puta (umesiti) do lepog loptastog oblika.
Pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti 20 minuta.
Kada je testo naraslo prstima ga istanjiti na lepinju debljine 1 cm, prebaciti na pleh obložen pek papirom i ostaviti da narasta još 20 minuta.
Rernu zagrejati na maksimalnu vrednost i ubaciti pleh na visočiji položaj, odprilike na polovinu.
Lepinje peći oko 15 minuta do lepe zlatne boje.
Kada su pečene izvaditi i uviti u kuhinsku krpu dok se ne prohlade.