Izbornik Zatvoriti
lepinje

Lepinje

Lepinje kojima se ne moze odoleti! Spolja krckave a iznutra supljikave, kao iz pekare. Isprobajte i uzivajte u razlicitim kombinacijama.

Sastojci

  • 500 gr. brašna tip 500
  • 400 ml. vode
  • 1-2 kašike ulja
  • 1 kesica (10 gr.)  suvog kvasca 
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli

Postupak

  • Razmutiti kvasac sa 100 ml. (od ukupne količine) vode, 2 kašike brašna (od ukupne količine), 1 kašičicom šećera i ostaviti 15 minuta da kvasac proradi.
  • Kada je kvasac spreman dodati ostatak brašna i so i kašikom umutiti u kompaktnu smesu.
  • Kada je testo umešeno sipati preko njega ulje i ponovo kašikom lepo sjediniti. Testo će biti malo ređe ali će se zbog ulja lepo mesiti i biti kompaktno
  • Ostaviti na sobnoj temperaturi pokriveno dok ne udvostruči svoju masu.
  • Kada je testo naraslo premesiti ga kašikom, energičnim pokretima i izručiti na radnu površinu obilato posutu brašnom.
  • Rukom odvajati i podeliti testo na željeni broj komada. Svaki komad testa blagim pokretima preklopiti par puta (umesiti) do lepog loptastog oblika.
  • Pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti 20 minuta.
  • Kada je testo naraslo prstima ga istanjiti na lepinju debljine 1 cm,  prebaciti na pleh obložen pek papirom i ostaviti da narasta još 20 minuta.
  • Rernu zagrejati na maksimalnu vrednost i ubaciti pleh na visočiji položaj, odprilike na polovinu.
  • Lepinje peći oko 15 minuta do lepe zlatne boje.
  • Kada su pečene izvaditi i uviti u kuhinsku krpu dok se ne prohlade.

Prijatno Vam želi Zdrav Hleb!

Da li vam se dopada?

Prosečan 5 / 5. Ukupno 3