Kukuruzno brašno sadrži obilje vitaminima i minerala. Koristeći ga u ishrani, povećavamo unos korisnih materijau naš organizam
Sastojci
300 gr. belog brašna
200 gr. žutog kukuruznog brašna ili palente
300 ml. tople vode
1 kesica (7 gr.) suvog kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
1/2 kesice (5- 6 gr.) praška za pecivo
5 kašika maslinovog (ili suncokretovog) ulja
semenke po želji
malo iseckanog putera za premazivanje
Postupak
U odgovarajućoj posudi pomešati sve suve sastojke a onda dodati ulje i vodu.
Smesu pomešati i umesiti varjačom dok se lepo ne sjedini. Pred kraj mešenja se testo može preliti sa malo ulja da bi se još bolje oblikovalo i sjedinilo.
Testo ostaviti prekriveno na sobnoj temperaturi oko 45 minuta.
Kada je testo nadošlo ponovo ga premesiti varjačom ili oblikovati na radnoj ploči blagim mešenjem a onda prebaciti u pleh obložen pek papirom i ostaviti još 45 minuta da odstoji pre pečenja.
U međuvremenu zagrejati rernu na 220 stepeni, neposredno pred pečenje iseckati nekoliko komadića putera preko testa i peći hleb oko 30 minuta.
Kada je ispečen, hleb premestiti na rešetku dok se potpuno ne ohladi.