
Integralni hleb
Integralni hleb svojim sastavom utiče na poboljšanje zdravlja organizma. Isprobajte ovaj recept i uživajte u mirisnom i zdravom hlebu.
Sastojci:
- 500 gr. brašna (300 gr. integralnog ražanog ili integralnog pšeničnog brašna i 200 gr. belog brašna)
- 350- 400 ml. vode
- (Količina vode zavisi od količine i kombinacije brašna koje ćete korisstiti. Ako testo sadrži više integralnog brašna biće potrebno malo više vode).
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 1 kesica (10 gr.) suvog kvasca
Postupak
- Od ukupne količine vode odvojiti jednu šolju, zagrejati je da bude mlaka i u njoj rastvoriti kesicu suvog kvasca sa 1 kašičicom šećera i 2-3 kašike brašna.
- U vangli prvo pomešati brašno i so pa dodati nadošli kvasac. Umesiti testo da bude kompaktno i da se ne lepi. Po potrebi dodati i malo brašna. Pokriti krpom ili folijom i ostaviti na sobnoj temperaturi da nasrasta 1 sat. Voditi računa o veličini posude jer bi testo za vreme narastanja trebalo da udvostruči svoju masu.
- Posle sat vremena, testo premesiti energičnim pokretima rukom ili varjačom i ostaviti još 1 sat da još jednom naraste.
- Testo će biti lepše i bolje nadoći ako se dva puta premesi ali ako ste u žurbi i nemate dovoljno vremena ovaj korak se može i preskočiti.
- Posuti radnu površinu sa malo belog brašna, na nju izručiti testo i bez previše mešenja oblikovati veknu po želi i u zavisnosti od oblika pleha u kom će se peći.
- Premestiti na pleh obložen pek papirom i ostaviti izmedju pola sata i sat da dodatno narasta pred pečenje.
- Neposredno pred pečenje gornju stranu hleba zarezati nožem na par mesta da prilikom pečenja kora ne bi pucala.
- Uključiti rernu na 250 stepeni, kada se ugreje smanjiti na 220 i peci hleb 40 minuta.
- Hleb se može peći i u prethodno zagrejanoj poklopljenoj posudi na istoj temperaturi od 220 stepeni 20 minuta a onda jos 20 minuta bez poklopca.
- Kada je hleb gotov staviti ga na uzdignutu rešetku da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi.
Prijatno Vam želi Zdrav Hleb!
Da li vam se dopada?
Prosečan 3.7 / 5. Ukupno 3