Brzo i lako umesite i ispecite hleb u kom ćete uživati. Unapredite svoje zdravlje uz hrono ishranu i hrono hleb napravljen od isključivo integralnog brašna i zdravih semenki!
Sastojci:
300 gr. integralnog pšeničnog brašna
150 gr. speltinog brašna
50 gr. heljdinog brašna
450 ml. vode
3 kašike ulja
1 kašičica soli
1 kesica (10 gr.) praška za pecivo
1/4 kašičice sode bikarbone
2/3 kašičice limunovog soka
Postupak
Pomešati sve sastojke, osim praška za pecivo, sode bikarbone i limunovog soka, dok se brašno lepo ne sjedini sa vodom i napravi kompaktnu smesu.
Ostaviti testo da prenoći ili preko dana da odmori nekoliko sati i neposredno pred pečenje dodati i dobro umešati prašak za pecivo, sodu bikarbonu i limunov sok.
Ugrejati rernu na 250 stepeni, kada se ugreje smanjiti na 220, ubaciti hleb i peci 30-40 minuta (u zavisnosti od debljine hleba i oblika posude u kojoj se peče).
Hleb treba peci u većem plehu tako da debljina testa ne bude velika, da bi se ravnomerno ispekao.
Ukupna količina bračna koja se koristi za ovaj hleb je 500 gr. tako da se do te težine brašno može kombinovati u zavisnosti od ukusa.
Prijatno Vam želi Zdrav Hleb!
II Verzija
Sastojci:
100 gr. integralnog pšeničnog (ili ražanog brašna, po vašem ukusu)
100 gr. speltinog brašna
1/2 praška za pecivo
1/2 kašičice soli
1-2 kašike ulja
200 ml. vode
Postupak
Pomešati sve sastojke, osim praška za pecivo, dok se brašno lepo ne sjedini sa vodom i napravi kompaktnu smesu.
Ostaviti testo da prenoći ili preko dana da odmori nekoliko sati i neposredno pred pečenje dodati i dobro umešati prašak za pecivo.
Ugrejati rernu na 250 stepeni, kada se ugreje smanjiti na 220, ubaciti hleb i peci 20 minuta.