Seme koprive se koristi kod problema sa anemijom, ima detoksikujuće dejstvo, čisti krvne sudove i jetru a koristi se i kao biostimulans za jačanje organizma
Sastojci
500 gr. pšeničnog belog brašna tip 500
300- 350 ml. tople vode
1 kesica (10 gr) suvog kvasca
1 kašičica soli
2 kašike semena koprive
Postupak
U odgovarajućoj posudi pomešati kvasac sa šoljicom tople vode i par kašika brašna i ostaviti na toplom mestu 15 minuta da se aktivira.
Kada je kvasac spreman dodati ostale sastojke, promešati i umesiti kompaktnu smesu.
Tako umešenu smesu ostaviti prekrivenu na sobnoj temperaturi da odstoji oko 45 minuta.
Naraslo testo izručiti na pobrašnjenu radnu ploču i premesiti blagim pokretima u veknu željenog oblika uz dodavanje brašna po potrebi.
Kada je umešeno testo staviti u korpiciu obloženu kuhinjskom krpom da narasta pred pečenje još 45 minuta.
Rernu prethodno ugrejati zajedno sa posudom za pečenje hleba (šerpa sa poklopcem) na 220 stepeni i hleb peći u poklopljenoj posudi 20 minuta a onda skloniti poklopac i peći još 20 minuta.
Kada je ispečen, hleb premestiti na kuhinjsku rešetku dok se malo ne prohladi.