Izbornik Zatvoriti

Hleb sa suvim kvascem i semenom koprive

Seme koprive se koristi kod problema sa anemijom, ima detoksikujuće dejstvo, čisti krvne sudove i jetru a koristi se i kao biostimulans za jačanje organizma

Sastojci

  • 500 gr. pšeničnog belog brašna tip 500
  • 300- 350 ml. tople vode
  • 1 kesica (10 gr) suvog kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike semena koprive

Postupak

  • U odgovarajućoj posudi pomešati kvasac sa šoljicom tople vode i par kašika brašna i ostaviti na toplom mestu 15 minuta da se aktivira. 
  • Kada je kvasac spreman dodati ostale sastojke, promešati i umesiti kompaktnu smesu.
  • Tako umešenu smesu  ostaviti prekrivenu na sobnoj temperaturi da odstoji oko 45 minuta.
  • Naraslo testo izručiti na pobrašnjenu radnu ploču i premesiti blagim pokretima u veknu željenog oblika uz dodavanje brašna po potrebi.
  • Kada je umešeno testo staviti u korpiciu obloženu kuhinjskom krpom da narasta pred pečenje još 45 minuta.
  • Rernu prethodno ugrejati zajedno sa posudom za pečenje hleba (šerpa sa poklopcem) na 220 stepeni i hleb peći u poklopljenoj posudi 20 minuta a onda skloniti poklopac i peći još 20 minuta.
  • Kada je ispečen, hleb premestiti na kuhinjsku rešetku dok se malo ne prohladi.

Prijatno Vam želi Zdrav Hleb!

 

Da li vam se dopada?

Prosečan 5 / 5. Ukupno 8