Zdrav hleb od kog cela kuća zamiriše …ukus je toliko divan da ćete ga sigurno poželeti ponovo
Sastojci
400 gr. pšeničnog belog brašna tip 500
100 gr. integralnog ražanog brašna
300- 320 ml. mlake vode
1 kesica suvog kvasca (7 gr) ili pola kocke svežeg kvasca (20 gr.)
1 kašika soli
1 kašičica šećera
semenke bundeve, suncokreta i lana za posipanje
Postupak
U odgovarajućoj posudi rastopiti kvasac sa malo mlake vode (odvaditi malo od spremljene količine), dve kašike brašna i 1 kašičicom šećera i ostaviti na toplom mestu 15 minuta da se aktivira.
Kada je kvasac spreman dodati ostale sastojke, promešati i umesiti kompaktnu smesu.
Tako umešenu smesu ostaviti prekrivenu na sobnoj temperaturi da odstoji i narasta oko 45 minuta.
Naraslo testo izručiti na pobrašnjenu radnu ploču i premesiti uz dodavanje brašna po potrebi.
Kada je premešeno, testo oblikovati u duguljastu veknu, uvaljati u semenke prethodno posute po radnoj ploči i ostaviti da narasta pred pečenje oko 30 minuta.
Rernu prethodno ugrejati na 200 stepeni i hleb peći oko 30- 40 minuta.
Kada je ispečen, hleb izvaditi iz posude i premestiti na kuhinjsku rešetku dok se ne prohladi.