Izbornik Zatvoriti
hleb sa semenkama

Hleb sa semenkama

Zdrav hleb od kog cela kuća zamiriše …ukus je toliko divan da ćete ga sigurno poželeti ponovo

Sastojci

  • 400 gr. pšeničnog belog brašna tip 500
  • 100 gr. integralnog ražanog brašna
  • 300- 320 ml. mlake vode
  • 1 kesica suvog kvasca (7 gr)  ili pola kocke svežeg kvasca (20 gr.) 
  • 1 kašika soli
  • 1 kašičica šećera
  • semenke bundeve, suncokreta i lana za posipanje

Postupak

  • U odgovarajućoj posudi rastopiti kvasac sa malo mlake vode (odvaditi malo od spremljene količine), dve kašike brašna i 1 kašičicom šećera i ostaviti na toplom mestu 15 minuta da se aktivira. 
  • Kada je kvasac spreman dodati ostale sastojke, promešati i umesiti kompaktnu smesu.
  • Tako umešenu smesu  ostaviti prekrivenu na sobnoj temperaturi da odstoji i narasta oko 45 minuta.
  • Naraslo testo izručiti na pobrašnjenu radnu ploču i premesiti uz dodavanje brašna po potrebi.
  • Kada je premešeno, testo oblikovati u duguljastu veknu, uvaljati u semenke prethodno posute po radnoj ploči i ostaviti da narasta pred pečenje oko 30 minuta.
  • Rernu prethodno ugrejati na 200 stepeni i hleb peći oko 30- 40 minuta.
  • Kada je ispečen, hleb izvaditi iz posude i  premestiti na kuhinjsku rešetku dok se ne prohladi.

Prijatno Vam želi Zdrav Hleb!

hleb sa semenkama kvasac

Da li vam se dopada?

Prosečan 5 / 5. Ukupno 10