Hleb sa mlekom od kog cela kuća zamiriše kao pekara
Sastojci
400 gr. pšeničnog belog brašna tip 400
320 ml. toplog mleka
1 ravna kašika suvog kvasca (5 gr.)
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
Postupak
U odgovarajućoj posudi pomešati sve suve sastojke a onda dodati toplo mleko i umesiti varjačom da se svi sastojci dobro sjedine i dobije kompaktna smesa.
Tako umešeno testo ostaviti na sobnoj temperaturi da narasta oko 45minuta prekriveno streč folijom.
Kada je testo naraslo izručiti ga na pobrašnjenu radnu ploču i podeliti na 3 jednaka dela pa onda svaki deo premesiti, izvaljati dlanovima i onda uplesti u pletenicu kako je prikazano u videu.
Pletenicu ostaviti da pred pečenja narasta još pola sata i neposredno pre pečenja premazati mešavinom vode i ulja (1 kašika vode i jedna kašika ulja).
Hleb peći u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 30 minuta.
Kada je ispečen hleb ostaviti na kuhinjsku rešetku da se prohladi pre služenja.