Pravi delikates koji se može poslužiti u svim prilikama. Dekorativan je i pleni svojim izgledom i mirisom
Sastojci
400 gr. pšeničnog belog brašna tip 500
300 ml. tople vode
1 ravna kašika suvog kvasca (5 gr.)
1 ravna kašika šećera
1/2 kašike soli
1 kašika ulja
50 gr. maslaca
1 kašičica suvog belog luka
1 kašičica origana ili bosiljka
Postupak
U odgovarajućoj posudi pomešati sve suve sastojke a onda dodati vodu i umesiti varjačom tako da se svi sastojci dobro sjedine i dobije kompaktna smesa.
Tako umešeno testo ostaviti na sobnoj temperaturi da narasta oko 45minuta.
Kada je testo naraslo izručiti ga na pouljenu radnu ploču i uz par pokreta oblikovati u veknu koju treba podeliti na 3 jednaka dela.
U odgovarajućoj posudi rastopiti maslac i sjediniti sa belim lukom i začinom po želi, lepo pomešati i ostaviti sa strane.
Jedan po jedan deo testa razvaljati ovlaš oklagijom, premazati pripremljenom smesom i ostavljati sa strane, ređajući jedno na drugo.
Tako dobijenu gomilu testa uvijati u jednom smeru više puta kao što je prikazano u videu i kada je spremna ubaciti u pleh obložen pek papirom da odstoji pred pečenje još 45 minuta.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta.
Ispečen hleb premestiti na kuhinjsku rešetku da se prohladi pre služenja.