Izbornik Zatvoriti
hleb od spelte

Hleb od spelte

Speltino brašno ili krupnik se uzgaja već 9000 godina i jedna je od najstarijih poljoprivrednih kultura koja je još uvek u upotrebi. U procesu uzgoja je manje zahtevna prema klimatskim, zemljišnim i agrotehničkim uslovima, zbog čega se manje tretira pesticidima, a samim tim njeno brašno je mnogo „čistije“ u pogledu štetnih materija.

Sastojci

  • 230 gr.integralnog speltinog brašna
  • 270 gr. belog brašna tip 500
  • 370 ml. tople vode
  • 1 ravna kašičica (3 gr.) suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli

Postupak

  • U odgovarajućoj posudi pomešati sve suve sastojke a onda dodati i vodu. 
  • Smesu pomešati i umesiti varjačom dok se lepo ne sjedini. 
  • Testo ostaviti prekriveno rastegljivom folijom preko noći u frižideru.
  • Ujutru izvaditi testo iz frižidera, ponovo ga premesiti varjačom ili oblikovati na radnoj ploči blagim mešenjem a onda prebaciti u posebnu posudu posutu brašnom i ostaviti još 1 sat da odstoji i naraste pre pečenja.
  • Rernu ugrejati zajedno sa šerpom na maksimalnu vrednost a onda smanjiti na 220 stepeni.
  • Kada je testo spremno za pečenje preko korpice sa hlebom postaviti pek papir a preko njega kuhinjsku dasku i sve zajedno prevrnuti da hleb ostane na pek papiru da bi se tako zajedno sa papirom lakše premestio u ugrejanu posudu u kojoj će se peći.
  • Poslednji koraci se mogu i preskočiti ako ćete hleb peći u otvorenoj posudi ili plehu.
  • Peći 20 minuta na 220 stepeni poklopljeno a onda skloniti poklopac i peći još dvadeset minuta (ili ukupno 40 minuta ako se peče na otvorenom).
  • Kada je ispečen, hleb premestiti na rešetku dok se potpuno ne ohladi.

Prijatno Vam želi Zdrav Hleb!

hleb od spelte suvi sastojci
hleb od spelte umeseno
hleb od spelte naraslo

Da li vam se dopada?

Prosečan 5 / 5. Ukupno 5