Hleb od heljdinog brašna za sve ljubitelje integralnog hleba i zdrave ishrane svojim specifičnim mirisom i teksturom privlači pažnju i izdvaja se od ostalih
Sastojci
400 gr. heljdinog brašna
100 gr. belog brašna
280 ml. tople vode
1 kesica (7 gr.) suvog kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
2 kašike maslinovog ulja
semenke po želji
Postupak
U odgovarajućoj posudi pomešati kvasac sa 1 kašičicom šećera, 1 kašikom belog brašna i malo tople vode i sačekati 15 minuta da se aktivira.
Kada je kvasac spreman pomešati ga sa ostalim sastojcima i smesu dobro umesiti varjačom.
Testo ostaviti poklopljeno na sobnoj temperaturi oko 45 minuta.
Kada je testo nadošlo ponovo ga premesiti varjačom ili oblikovati na radnoj ploči blagim mešenjem a onda prebaciti u pleh obložen pek papirom i ostaviti još 45 minuta da odstoji pre pečenja.
U međuvremenu zagrejati rernu na 220 stepeni, neposredno pred pečenje premazati maslinovim uljem i peći hleb oko 40 minuta.
Kada je ispečen, hleb premestiti na rešetku dok se potpuno ne ohladi.