Izbornik Zatvoriti
hleb koji se ne mesi

Hleb koji se ne mesi

Pomešajte sve sastojke pred spavanje i ujutru ćete dobiti testo spremno za pečenje bez mešenja i dodatnog napora!

Sastojci:

  • 500 gr. brašna (belo brašno tip 500 ili 400)
  • 300- 350 ml. vode (u zavisnosti od vrste brašna)
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 1/4 kašičice suvog kvasca
  • 1 kašika ulja po želji

Postupak

  • Pomešati sve suve sastojke,  dodati mlake vode i ulja, lepo pomešati i sjediniti varjačom u kompaktnu smesu.
  • Pokriti folijom i ostaviti na sobnoj temperaturi preko noći ili na nekoliko sati ako ćete ga peći istog dana.
  • Pred pečenje izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i širokom špatulom ili pobrašnjenim rukama samo preklopiti par puta kao kovertu i prebaciti u pobrašnjenu korpicu (ili drugu posudu prekrivenu krpom koja je posuta sa dosta brašna) sa preklopljenom stranom nagore. 
  • Ostaviti da na sobnoj temperaturi dodatno odstoji i naraste pred pečenje 2 sata.
  • Neposredno pred pečenje posudu u kojoj je hleb prekriti pek papirom i prevrnuti na kuhinjsku dasku da bi se odatle lakše mogao premestiti (sa papirom) u posusdu u kojoj će se peći.
  • Gornju stranu hleba zarezati nožem na par mesta da prilikom pečenja kora ne bi pucala. 
  • Ugrejati rernu na 250 stepeni, kada se ugreje smanjiti na 200 i peći oko 40 minuta.
  • Hleb se može peći i u prethodno zagrejanoj poklopljenoj posudi (Dutch oven) na temperaturi od 220 stepeni 15- 20 minuta a onda jos 15- 20 minuta bez poklopca.

Prijatno Vam želi Zdrav Hleb!

Da li vam se dopada?

Prosečan 5 / 5. Ukupno 2