Izbornik Zatvoriti
hleb iz serpe

Hleb iz šerpe

Vrhunac ukusa, lepota hleba pečenog ispod sača na starinski način 

Sastojci

  • 600 gr. brašna (možete kombinovati kao u videu 400 gr. belog brašna sa 200 gr. ražanog brašna ili koristiti samo belo brašno)
  • 450 ml. vode
  • 1 puna kašika suvog kvasca (7 gr.)
  • 1 ravna kašika soli
  • 1 ravna kašika šećera

Postupak

  • U odgovarajućoj posudi pomešati sve suve sastojke a onda dodati vodu i promešati varjačom dok se svi sastojci dobro ne sjedine.
  • Izručiti na radnu ploču i u par pokreta umesiti kompaktnu smesu.
  • Vratiti u posudu i ostaviti na toplom mestu da narasta oko sat vremena.
  • Kada je testo naraslo premesiti ga i ostaviti u posudu u kojoj će narastati oko 45 minuta pre pečenja, vodeći računa da lepša strana vekne bude okrenuta na dole jer će se testo, neposredno pred pečenje, prevrnuti u zagrejanu šerpu 
  • Šerpu ugrejati na 200 stepeni zajedno sa rernom . Kada je rerna spremna,  posudu u kojoj je testo narastalo prevrnuti na dasku na kojoj je papir za pečenje a onda testo prebaciti u šerpu tako što uhvatimo ivice papira i oprezno  premestimo u zagrejanu šerpu.
  • Hleb peći 20 minuta u poklopljenoj šerpi a onda još dvadeset minuta bez poklopca na 200 stepeni.
  • Kada je ispečen, hleb umotati u čistu krpu i  ostaviti na kuhinjsku rešetku da se prohladi pre služenja.

Prijatno Vam želi Zdrav Hleb!

Hleb iz šerpe predstavlja pravu poslasticu za sve ljubitelje hleba sa svojom posebno krckavom koricom, mirisom i ukusom. Pečenje u zatvorenoj šerpi hlebu daje poseban ukus hleba pečenog ispod sača na starinski način. 

Da li vam se dopada?

Prosečan 4.9 / 5. Ukupno 7