Vrhunac ukusa, lepota hleba pečenog ispod sača na starinski način
Sastojci
600 gr. brašna (možete kombinovati kao u videu 400 gr. belog brašna sa 200 gr. ražanog brašna ili koristiti samo belo brašno)
450 ml. vode
1 puna kašika suvog kvasca (7 gr.)
1 ravna kašika soli
1 ravna kašika šećera
Postupak
U odgovarajućoj posudi pomešati sve suve sastojke a onda dodati vodu i promešati varjačom dok se svi sastojci dobro ne sjedine.
Izručiti na radnu ploču i u par pokreta umesiti kompaktnu smesu.
Vratiti u posudu i ostaviti na toplom mestu da narasta oko sat vremena.
Kada je testo naraslo premesiti ga i ostaviti u posudu u kojoj će narastati oko 45 minuta pre pečenja, vodeći računa da lepša strana vekne bude okrenuta na dole jer će se testo, neposredno pred pečenje, prevrnuti u zagrejanu šerpu
Šerpu ugrejati na 200 stepeni zajedno sa rernom . Kada je rerna spremna, posudu u kojoj je testo narastalo prevrnuti na dasku na kojoj je papir za pečenje a onda testo prebaciti u šerpu tako što uhvatimo ivice papira i oprezno premestimo u zagrejanu šerpu.
Hleb peći 20 minuta u poklopljenoj šerpi a onda još dvadeset minuta bez poklopca na 200 stepeni.
Kada je ispečen, hleb umotati u čistu krpu i ostaviti na kuhinjsku rešetku da se prohladi pre služenja.
Prijatno Vam želi Zdrav Hleb!
Hleb iz šerpe predstavlja pravu poslasticu za sve ljubitelje hleba sa svojom posebno krckavom koricom, mirisom i ukusom. Pečenje u zatvorenoj šerpi hlebu daje poseban ukus hleba pečenog ispod sača na starinski način.