Fokača ce vas osvojiti obiljem mirisnih začina. Prelivena maslinovim uljem i posuta krupnom solju predstavlja pravi užitak za gurmane.
Sastojci
500 gr. brašna
350 ml. vode
2 kašičice suvog kvasca
1 kašika šećera
2-3 kašike ulja po vašoj želji
2 čena belog luka
1 kašičica ruzmarina
1 kašičica origana
krupna morska so za posipanje
masline po želji
Postupak
Rastopiti kvasac sa oko 150 ml. mlake vode, kašikom šećera i kašikom brašna pa ostaviti oko 15 minuta da se aktivira.
Kada je kvasac spreman usuti ga u posudu sa još oko 200 ml. mlake vode i ostatakom brašna pa umesiti varjačom u kompaktnu smesu i ostaviti na sat vremena da nadolazi.
U međuvremenu, posle pola sata testo premesiti energičnim pokretima varjačom ili rukom.
Dok testo nadolazi pripremiti premaz od ulja, sitno iseckanog ili izgnječenog belog luka, začina i soli.
Kada je testo nadošlo izvaljati ga na debljinu od oko 2 cm i prebaciti na pleh obložen pek papirom. Testo premazati pripremljenim premazom, kažiprstom pritisnuti na nekoliko mesta i u šupljine dodati masline (po želji može i malo narendanog sira).
Ostaviti fokaču da narasta na sobnoj temperaturi još pola sata dok se rerna ne ugreje.