Izbornik Zatvoriti
fokaca

Fokača

Fokača ce vas osvojiti obiljem mirisnih začina. Prelivena maslinovim uljem i posuta krupnom solju predstavlja pravi užitak za gurmane.

Sastojci

  • 500 gr. brašna
  • 350 ml. vode
  • 2 kašičice suvog kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 2-3 kašike ulja po vašoj želji
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica ruzmarina
  • 1 kašičica origana
  • krupna morska so za posipanje
  • masline po želji

Postupak

  • Rastopiti kvasac sa oko 150 ml. mlake vode, kašikom šećera i kašikom brašna pa ostaviti oko 15 minuta da se aktivira.
  • Kada je kvasac spreman usuti ga u posudu sa još oko 200 ml. mlake vode i ostatakom brašna pa umesiti varjačom u kompaktnu smesu i ostaviti na sat vremena da nadolazi. 
  • U međuvremenu, posle pola sata testo premesiti energičnim pokretima varjačom ili rukom.
  • Dok testo nadolazi pripremiti premaz od ulja, sitno iseckanog ili izgnječenog belog luka, začina i soli.
  • Kada je testo nadošlo izvaljati ga na debljinu od oko 2 cm i prebaciti na pleh obložen pek papirom. Testo premazati pripremljenim premazom, kažiprstom pritisnuti na nekoliko mesta i u šupljine dodati masline (po želji može i malo narendanog sira).
  • Ostaviti fokaču da narasta na sobnoj temperaturi još pola sata dok se rerna ne ugreje.
  • Pecite na 250 stepeni oko 15 minuta.

Prijatno Vam želi Zdrav Hleb! 

Da li vam se dopada?

Prosečan 5 / 5. Ukupno 2