Izbornik Zatvoriti
dugofermentisani hleb presek

Dugofermentisani hleb sa Sourdough starterom

Hleb Sa Domaćim kvascem, zdravija verzija hleba. Ova vrsta hleba se lakše vari i zahvaljujući sastavu se bolje usvajaju sve korisne materije.

Sastojci

  • 500 gr. brašna (300 gr. integralnog ražanog ili integralnog pšeničnog brašna i 200 gr. belog brašna)
  • 350 ml. vode
  • kašičica soli
  • 50 grama sourdough startera (unapred pripremljena smesa koja se koristi kao kvasac)

Kompletan vodič za pripremu sourdough startera možete pročitati ovde.

Postupak

  • Iz frižidera odvaditi 50 gr. sourdough startera i nahraniti ga sa 50 ml. vode i 50 gr. brašna. Ostaviti na sobnoj temperaturi 3-4 sata dok ne udvostruči svoju masu. (Ako je prostorija toplija kavsac će brže nadolaziti).
  • Pred kraj narastanja startera pomešati samo brašno i vodu za pripremu hleba i ostaviti pokriveno na sobnoj temperaturi oko sat vremena  pre nego što ga pomešamo sa starterom (kvascem).
  • Ovaj proces se zove autoliza, više o tome pročitajte ovde.
  • Posle zadatog vremena  sjediniti starter (kvasac) koji smo dobili, sa smesom testa koje je odmaralo i umesiti u kompaktnu smesu. Pred kraj mešenja dodati i 1 kašičicu soli i ako ima potrebe dodati još malo vode.
  • Ostaviti testo na sobnoj temperaturi oko 2 sata dok ne udvostruči svoju masu a onda uraditi pokret preklapanja opisan ovde. Pokret preklapanja treba uraditi jos 2 puta u razmacima od po pola sata. Pola sata posle  trećeg preklapanja izručiti testo na pobrašnjeu površinu, blago oblikovati u veknu i ubaciti u pobrašnjenu posudu- korpicu ili dobro pobrašnjenu krpu pa onda u posudu. Posudu uviti u najlonsku kesu i ubaciti u frižider preko noći ili na 12 h. 
  • Ujutru izvaditi posudu sa testom i ostaviti na sobnoj temperaturi dok se rerna ne ugreje.
  • Rernu zagrejati na 275 stepeni (ili na maksimalnu temperaturu  koju vaša rerna ima) i u nju omdah ubaciti posudu sa poklopcem u kojoj će se peći hleb. Za pečenje ove vrste dugofermentisanog hleba najbolje je koristiti posudu- šerpu sa debelim zidovima sa poklopcem (Dutch oven). Više o tome pročitajte ovde
  • Kada se rerna i posuda ugreju smanjiti na 220 stepeni.
  • Posudu sa testom prevrnuti na neku ravnu površinu (kuhinjska dasaka za sečenje) obloženu pek papirom a onda sa daske samo premestiti, zajedno sa papirom u šerpu poklopiti je, vratiti u rernu i peći 20 minuta.
  • (Neposredno pred pečenje gornju stranu hleba zarezati nožem na par mesta da prilikom pečenja kora ne bi pucala). 
  • Posle 20 minuta skloniti polopac i peći jos 20 minuta bez poklopca.
  • Kada je gotov, hleb izvaditi i staviti na uzdignutu rešetku dok se potpuno ne ohladi.

Prijatno Vam želi Zdrav Hleb!

dugofermentisani hleb sa sourdough starterom
dugofermentisani hleb presek

Da li vam se dopada?

Prosečan 5 / 5. Ukupno 9