Izbornik Zatvoriti

Crni hleb

Za ljubitelje integralnog brašna i ukusa integralnog hleba, veoma zdrav i ukusan crni integralni hleb

Sastojci

  • 300 gr. integralnog ražanog brašna
  • 200 gr. integralnog pšeničnog brašna
  • 400 ml. tople vode
  • 1 puna kašika suvog kvasca (6 gr.)
  • 1/2 kašike soli
  • 1 kašika ulja

Postupak

  • U odgovarajućoj posudi pomešati sve suve sastojke a onda dodati vodu i ulje i umesiti varjačom tako da se svi sastojci dobro sjedine i dobije kompaktna smesa.
  • Tako umešeno testo prekriti rastegljivom folijom i ostaviti na sobnoj temperaturi da narasta oko 1,5 sat (po mogućnosti staviti u isključenu zatvorenu rernu u kojoj je samo uključena sijalica).
  • Kada je testo naraslo izručiti ga na pobrašnjenu radnu ploču i uz par pokreta oblikovati u veknu i ostaviti na plehu pokrivenom pek papirom da narasta pred pečenje još 45 minuta.
  • Pred pečenje rernu ugrejati na 200 stepeni, testo premazati mešavinom ulja i vode (1 kašika ulja- 1 kašika vode), zarezati po površini da ne bi pucalo i ubaciti da se peče oko 30 minuta.
  • Kada je hleb ispečen  premestiti ga na kuhinjsku rešetku da se prohladi. 

Prijatno Vam želi Zdrav Hleb!

Da li vam se dopada?

Prosečan 5 / 5. Ukupno 7