Za ljubitelje integralnog brašna i ukusa integralnog hleba, veoma zdrav i ukusan crni integralni hleb
Sastojci
300 gr. integralnog ražanog brašna
200 gr. integralnog pšeničnog brašna
400 ml. tople vode
1 puna kašika suvog kvasca (6 gr.)
1/2 kašike soli
1 kašika ulja
Postupak
U odgovarajućoj posudi pomešati sve suve sastojke a onda dodati vodu i ulje i umesiti varjačom tako da se svi sastojci dobro sjedine i dobije kompaktna smesa.
Tako umešeno testo prekriti rastegljivom folijom i ostaviti na sobnoj temperaturi da narasta oko 1,5 sat (po mogućnosti staviti u isključenu zatvorenu rernu u kojoj je samo uključena sijalica).
Kada je testo naraslo izručiti ga na pobrašnjenu radnu ploču i uz par pokreta oblikovati u veknu i ostaviti na plehu pokrivenom pek papirom da narasta pred pečenje još 45 minuta.
Pred pečenje rernu ugrejati na 200 stepeni, testo premazati mešavinom ulja i vode (1 kašika ulja- 1 kašika vode), zarezati po površini da ne bi pucalo i ubaciti da se peče oko 30 minuta.
Kada je hleb ispečen premestiti ga na kuhinjsku rešetku da se prohladi.