Izbornik Zatvoriti
cabata

Ćabata

Italijanska ćabata, spolja krckava a iznutra šupljikava, idealna kao prilog uz predjelo, kao doručak ili sendvič

Sastojci

  • 400 gr. pšeničnog belog brašna tip 400
  • 300 ml. tople vode
  • 1 kašičica (3 gr.) suvog kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 40 ml. ulja

Postupak

  • U odgovarajućoj posudi rastopiti kvasac sa toplom vodom, dodati ulje, brašno, so i varjačom umutiti u kompaktnu smesu. Tako umućena smesa će u početku biti malo lepljiva.
  • Ostaviti  testo, pokriveno streč folijom, na toplom mestu oko 45 minuta da se kvasac aktivira i smesa naraste.
  • Kada je testo naraslo ruku nakvasiti u činiji sa vodom i polako razvlačiti i preklapati testo kao što je prikazano u videu. (Strech and fold pokret razvlačenja i preklapanja testa je detaljnije opisan ovde.)
  • Posle ovog koraka testo ponovo prekriti folijom i ostaviti da narasta sledećih 45 minuta.
  • Ovak korak ponoviti još 2 puta na isti način.
  • Posle trećeg (poslednjeg) preklapanja testa (kao i u svakom koraku do sada) testo se ostavi da ponovo narasta 45 minuta.
  • Kada je testo naraslo laganim pokretima se izruči na pobrašnjenu radnu ploču gde se pekarskim (ili običnim) nožem samo blago iseče na željeni broj komada.
  • Svaki komad se posle podele ostavi da na pobrašnjenoj kuhinjskoj krpi narasta dodatnih 45 minuta pred pečenje.
  • Rernu prethodno ugrejati na maksimalnu vrednost, onda je smanjiti na 220 stepeni i po mogućnosti  pred pečenje, unutra ispod pleha, ubaciti posudu sa vodom koja će isparavati i doprineti da ćabata ima glatku, smeđu i krckavu koricu.
  • Testo peći oko 15- 20 minuta.
  • Kada je ispečena, ćabatu premestiti na kuhinjsku rešetku da se prohladi. 

Prijatno Vam želi Zdrav Hleb!

Da li vam se dopada?

Prosečan 5 / 5. Ukupno 9