Italijanska ćabata, spolja krckava a iznutra šupljikava, idealna kao prilog uz predjelo, kao doručak ili sendvič
Sastojci
400 gr. pšeničnog belog brašna tip 400
300 ml. tople vode
1 kašičica (3 gr.) suvog kvasca
1 kašičica soli
40 ml. ulja
Postupak
U odgovarajućoj posudi rastopiti kvasac sa toplom vodom, dodati ulje, brašno, so i varjačom umutiti u kompaktnu smesu. Tako umućena smesa će u početku biti malo lepljiva.
Ostaviti testo, pokriveno streč folijom, na toplom mestu oko 45 minuta da se kvasac aktivira i smesa naraste.
Kada je testo naraslo ruku nakvasiti u činiji sa vodom i polako razvlačiti i preklapati testo kao što je prikazano u videu. (Strech and fold pokret razvlačenja i preklapanja testa je detaljnije opisan ovde.)
Posle ovog koraka testo ponovo prekriti folijom i ostaviti da narasta sledećih 45 minuta.
Ovak korak ponoviti još 2 puta na isti način.
Posle trećeg (poslednjeg) preklapanja testa (kao i u svakom koraku do sada) testo se ostavi da ponovo narasta 45 minuta.
Kada je testo naraslo laganim pokretima se izruči na pobrašnjenu radnu ploču gde se pekarskim (ili običnim) nožem samo blago iseče na željeni broj komada.
Svaki komad se posle podele ostavi da na pobrašnjenoj kuhinjskoj krpi narasta dodatnih 45 minuta pred pečenje.
Rernu prethodno ugrejati na maksimalnu vrednost, onda je smanjiti na 220 stepeni i po mogućnosti pred pečenje, unutra ispod pleha, ubaciti posudu sa vodom koja će isparavati i doprineti da ćabata ima glatku, smeđu i krckavu koricu.
Testo peći oko 15- 20 minuta.
Kada je ispečena, ćabatu premestiti na kuhinjsku rešetku da se prohladi.