Izbornik Zatvoriti
bezglutenski hleb

Bezglutenski hleb

Hleb za osobe intolerantne na gluten, napravljen samo od kukuruznog i pirinčanog brašna

Sastojci

  • 300 gr. pirinčanog brašna
  • 200 gr. kukuruzne palente
  • 400 ml. tople vode
  • 4 kašičice suvog kvasca
  • 3 ravne kašike mlevenog lanenog semena prethodno  natopljenog u 6 kašika vode
  • 1 kašičica soli
  • 2/3 kašike ulja
  • lanene semenke po želji

Postupak

  • U odgovarajućoj posudi pomešati sve suve sastojke, dodati natopljeno laneno seme a onda i vodu. 
  • Sastojke pomešati i umesiti varjačom dok se smesa lepo ne sjedini.
  • Tako umešenu smesu  ostaviti prekrivenu na sobnoj temperaturi da odstoji oko 45 minuta.
  • Naraslo testo izručiti u pleh za pečenje obložen pek papirom i ostaviti da pred pečenje dodatno odstoji još oko 45 minuta.
  • Rernu prethodno ugrejati na 220 stepeni i hleb peći 20 minuta a onda temperaturu smanjiti na 200 stepeni i peći još oko 20 minuta.
  • Kada je ispečen, hleb premestiti na kuhinjsku rešetku dok se malo ne prohladi.

Ovo je osnovna i najzdravija verzija bezglutenskog hleba i zbog svog sastava može biti malo tvrđi. Ukoliko želite da hleb bude mekši možete ga zamesiti mlekom, dodati prašak za pecivo ili jaja po želji.

Prijatno Vam želi Zdrav Hleb!

 

bezglutenski hleb presek
bezglutenski hleb suvi sastojci
bezglutenski hleb u plehu

Da li vam se dopada?

Prosečan 5 / 5. Ukupno 7