Sastojci
- 300 gr. pirinčanog brašna
- 200 gr. kukuruzne palente
- 400 ml. tople vode
- 4 kašičice suvog kvasca
- 3 ravne kašike mlevenog lanenog semena prethodno natopljenog u 6 kašika vode
- 1 kašičica soli
- 2/3 kašike ulja
- lanene semenke po želji
Postupak
- U odgovarajućoj posudi pomešati sve suve sastojke, dodati natopljeno laneno seme a onda i vodu.
- Sastojke pomešati i umesiti varjačom dok se smesa lepo ne sjedini.
- Tako umešenu smesu ostaviti prekrivenu na sobnoj temperaturi da odstoji oko 45 minuta.
- Naraslo testo izručiti u pleh za pečenje obložen pek papirom i ostaviti da pred pečenje dodatno odstoji još oko 45 minuta.
- Rernu prethodno ugrejati na 220 stepeni i hleb peći 20 minuta a onda temperaturu smanjiti na 200 stepeni i peći još oko 20 minuta.
- Kada je ispečen, hleb premestiti na kuhinjsku rešetku dok se malo ne prohladi.
Ovo je osnovna i najzdravija verzija bezglutenskog hleba i zbog svog sastava može biti malo tvrđi. Ukoliko želite da hleb bude mekši možete ga zamesiti mlekom, dodati prašak za pecivo ili jaja po želji.
Prijatno Vam želi Zdrav Hleb!