Sastojci
- 450 gr. brašna (belo brašno tip 400)
- 280 ml. vode
- 1 puna kašika suvog kvasca (7 gr.)
- 1 ravna kašika soli
- 1 ravna kašika šećera
Smesa u kojoj se testo kuva
- 3l vode
- 50 gr sode bikarbone
Postupak
- U odgovarajućoj posudi pomešati sve suve sastojke a onda dodati vodu i promešati varjačom dok se svi sastojci dobro ne sjedine.
- Izručiti na radnu ploču i u par pokreta umesiti kompaktnu smesu.
- Vratiti u posudu i ostaviti na toplom mestu da narasta oko sat vremena.
- Kada je testo naraslo premesiti ga i podeliti na 10 jednakih delova.
- Svaku kuglicu izvaljati oklagijom i urolati u kiflu.
- Ugrejati šerpu sa vodom do ključanja, samnjiti temperaturu da ne bude previše jaka i dodati sodu bikarbonu.
- Jednu po jednu, kifle ubacivati u blago kipuću vodu i kuvati oko 2 minuta.
- Vaditi ih na čistu kuhinjsku krpu da se osuše od viška tešnosti i ređati u pleh obložen pek papirom.
- Po želji kifle zaseći ukoso pre ubacivanja u rernu.
- Rernu ugrejati na 220 stepeni i kifle peći 20 minuta.
- Kada su ispečene, kifle umotati u čistu krpu i ostaviti na kuhinjsku rešetku da se prohlade pre služenja.
Prijatno Vam želi Zdrav Hleb!