Izbornik Zatvoriti
baget

Baget (Baguette)

Ako ste ljubitelj ove vrste Francuskog hleba, uživate u krckavoj korici i obliku duguljaste vekne  ovo je recept za vas!

Sastojci

  • 500 gr. brašna, tip 400,  glatko
  • 370 ml. vode
  • 1 ravna kašičica  suvog kvasca
  • 1 kašičica soli

Postupak

  • U odgovorarajućoj posudi pomešati brašno, kvasac i so a onda polako mešati uz dodavanje mlake vode.
  • Testo umesiti da bude kompaktno i ostaviti da narasta 45 minuta. Posudu pokriti streč folijom.
  • Kada je testo naraslo izručiti ga na pobrašnjenu radnu ploču i pokvašenim rukama par puta preklopiti, blago oblikovati u loptu i  vratiti na 45 minuta da narasta pokriveno streč folijom.
  • Ovaj postupak sa narastanjem testa u trajanju od 45 minuta i preklapanjem tj. mešenjem  ponoviti još 3 puta.
  • Kada je poslednje narastanje završeno izručiti testo na pobrašnjenu radnu ploču i podeliti na 4 jednaka dela. 
  • Svaku jufku testa blago oblikovati u loptu i ostaviti na pobrašnjenu ploču da dodatno odmori 15 minuta.
  • Kada je testo odmorilo prstima ga blago razvući po radnoj ploči na oblik pravougaonika, preklopiti u oblik kifle i urolati rukama do željene dužine.
  • Svaku oblikovanu veknu testa prebaciti na pobrašnjenu krpu da narasta 20-30 minuta pre pečenja.
  • Neposredno pred pečenje zarezati blago iskošenim linijama i prebaciti na tepsiju obloženu pek papirom.
  • Rernu uključiti na 250 stepeni i odmah ubaciti tepsiju do pola napunjenu vodom da se i ona greje.
  • Baget ispečen na ovaj način će imati lepšu koricu.
  • Kada se rerna ugrejala smanjiti temperaturu na 220 stepeni, ubaciti tepsiju i peći hleb oko 20 minuta.
  • Kada je ispečen baget ostaviti na rešetki da se potpuno ohladi.

 

Prijatno Vam želi Zdrav Hleb!75

Da li vam se dopada?

Prosečan 5 / 5. Ukupno 4