Ako ste ljubitelj ove vrste Francuskog hleba, uživate u krckavoj korici i obliku duguljaste vekne ovo je recept za vas!
Sastojci
500 gr. brašna, tip 400, glatko
370 ml. vode
1 ravna kašičica suvog kvasca
1 kašičica soli
Postupak
U odgovorarajućoj posudi pomešati brašno, kvasac i so a onda polako mešati uz dodavanje mlake vode.
Testo umesiti da bude kompaktno i ostaviti da narasta 45 minuta. Posudu pokriti streč folijom.
Kada je testo naraslo izručiti ga na pobrašnjenu radnu ploču i pokvašenim rukama par puta preklopiti, blago oblikovati u loptu i vratiti na 45 minuta da narasta pokriveno streč folijom.
Ovaj postupak sa narastanjem testa u trajanju od 45 minuta i preklapanjem tj. mešenjem ponoviti još 3 puta.
Kada je poslednje narastanje završeno izručiti testo na pobrašnjenu radnu ploču i podeliti na 4 jednaka dela.
Svaku jufku testa blago oblikovati u loptu i ostaviti na pobrašnjenu ploču da dodatno odmori 15 minuta.
Kada je testo odmorilo prstima ga blago razvući po radnoj ploči na oblik pravougaonika, preklopiti u oblik kifle i urolati rukama do željene dužine.
Svaku oblikovanu veknu testa prebaciti na pobrašnjenu krpu da narasta 20-30 minuta pre pečenja.
Neposredno pred pečenje zarezati blago iskošenim linijama i prebaciti na tepsiju obloženu pek papirom.
Rernu uključiti na 250 stepeni i odmah ubaciti tepsiju do pola napunjenu vodom da se i ona greje.
Baget ispečen na ovaj način će imati lepšu koricu.
Kada se rerna ugrejala smanjiti temperaturu na 220 stepeni, ubaciti tepsiju i peći hleb oko 20 minuta.
Kada je ispečen baget ostaviti na rešetki da se potpuno ohladi.