II Dan
Odvaditi 50gr. od glavne smese u čistu posudu i u nju prvo dodati 50gr. vode sobne temperature. Zatim lepo promešati a onda dodati i 50gr. integralnog ražanog brašna. Sjediniti smesu blagim mešanjem dok se brašno potpuno ne sjedini sa vodom. Ostatak smese baciti jer kvasac još uvek nije formiran i dovoljno aktivan da bi se koristio. Smesu ponovo ostaviti na isto toplo mesto na 24h.
Posle 24h smesa bi takođe trebala da pokaže nove tragove aktivnosti, balončiće, vazduh, intezivniji miris. Ako su temperature niže ta se aktivnost može jedva primetiti tako da bi trebalo nastaviti sa hranjenjem po navedenom rasporedu.
III, IV, V, VI Dan
U slučaju letnjih temperatura, kada testo brže nadolazi, svakog od navedenih dana testo treba nahraniti 2 puta na dan, na način opisan u II danu. Znači, u čistu posudu odvaditi 50gr. smese, dodati 50gr. mlake vode sobne temperature i blago promešati i dodati 50 gr. brašna. Ostatak kvasca baciti.
Ako mislite da zbog hladnijeg vremena i nižih temperatura vaša smesa ima slabu aktivnost, ova četiri hranjenja možete obavljati i na 24h odnosno jednom na dan.
U slučaju da se tokom ova 4 dana smesa u nekom trenutku između dva hranjenja udvostručila, hranjenje se obavezno obavlja dva puta na dan.
VII Dan
Ako se prethodnih dana sve dešavalo po opisanom redosledu i rasporedu, sedmog dana bi već trebalo da imamo fromiran kvasac koji se po hranjenju ponaša predvidivo, narasta i između dva hranjenja udvostruči masu, aktivan je na sobnoj temperaturi i konačno je stabilan za upotrebu i izgleda kao na slici ispod.